Articole

Coronavirusul – infecția secolului

By mai 21, 2020august 28th, 2020No Comments

   

Ce este Coronavirusul și cum ne îmbolnavim?

Noul coronavirus este un virus respirator (agentul cauzal al infecțiilor virale respiratorii acute). Acesta este transmis mai ales prin picături aeriene ca urmare a inhalării picăturilor eliberate din tractul respirator al pacientului, de exemplu prin tuse sau strănut, precum și prin picături de salivă sau secreție nazală. Se poate răspândi și atunci când pacientul atinge orice suprafață contaminată, cum ar fi un mâner al ușii. În acest caz, infecția apare atunci când vă atingeți gura, nasul sau ochii cu mâinile murdare.

Cum ne protejam:   

Cel mai important lucru pe care îl puteți face pentru a vă proteja este respectarea igienei personale și reducerea vizitelor în locuri publice și aglomerate, iar daca locurile publice și aglomerațiile nu pot fi evitate purtați masca .

 Simptome:    

Principalele simptome ale coronavirusului: temperatură ridicată a corpului, tuse (uscată sau cu o cantitate mică de spută), respirație, durere musculară, oboseală. Mai puțin frecvente sunt durerile de cap, durerile toracice, greața, vărsăturile și diareea.


Dacă aveți careva din aceste simptome, nu părăsiți domiciliul, contactați telefonic medicul de familie,  serviciul 112 sau consultați un specialist apelând (022) 50-18-12.

 

Leave a Reply

Select your currency
MDLLeu moldovenesc
EUR Euro